İçindekiler
Dinamik web sitesi, içerisinde bir veri tabanı bulunduran PHP gibi kodlama dilleri ile oluşturulmuş bir bilgi erişim sitesidir. Admin girişi paneli sayesinde bilgiler üzerinde değişiklik yapma ve istenen bilgiyi istenen zamanda paylaşma imkanı sunar. Genellikle SQL veri tabanı gibi çeşitli özelliklerle donatılmıştır ve üye kanalları, paneller, veri giriş alanları, güvenlik sorguları gibi çeşitli ek hizmetler de sunar.
Dinamik Web Sitesinin Özellikleri
Dinamik web sitesi nedir, sorusunun yanıtı şöyle verilebilir; Bu web site türü, var olan bilgilerin üzerinde değişiklik yapılabilen ve veri girişine izin verilen, site yöneticilerinin okuyucuları ile kontak halinde olduğu ve karşılıklı paylaşıma imkan veren bir bilgi erişim sistemidir. İçerisinde üye girişi, admin panelleri, kısıtlamalar ve youm bölümleri bulunduran bir site, dinamik bir sitedir. Üzerinde istendiği zaman değişiklik yapılabilmekte, girilen verilere ulaşılarak veriler silinebilmekte ya da değiştirilebilmektedir. Dinamik site kurulumu için yazılım diline mutlaka hakim olunmalıdır. Ancak hazır site portfolyoları sayesinde sadece biraz araştırma yapılarak da dinamik web sitesi kurmak mümkün hale gelmiştir. WordPress, Jomla, Wix gibi programlama siteleri, dinamik web sitesi tasarımı için gerekli bilgileri sağlamakta ve yönlendirme yoluyla kişilerin kendi sitelerini kurmalarına yardımcı olmaktadır.
Dinamik Web Sitesinin Avantajları ve Dezavantajları
Dinamik web siteleri, Google, Yandex gibi arama motorlarının sevdiği uygulamadır. Sitenizin dinamik web sitesi olması halinde Google aramalarında daha üst sıralarda çıkarsınız. Bunun yanında admin paneli bulundurması verilerde değişikliğe yol açar. Bu sayede veri tabanına ulaşarak değişiklik yapabilirsiniz. Verilerin hızlı girişlerini sağlaması nedeniyle hemen ulaşması gereken, güncel olayları ilgili mercilere erişim yoluyla ulaştırır. Üye kayıtları yapılabilmekte iken, üyelere giriş kısıtı ve yorum bölümleri getirmektedir. Bu da sitenin Google içindeki aktivitesine bağlı puanını arttırır.
Bunun yanı sıra zahmetli ve uğraştırıcı bir site türüdür. Dinamik web sitesi fiyatları, sitenin sağladığı kolaylıklara bağlı olarak, statik sitelere göre daha yüksektir. Ayrıca site kullanımı sırasında, yazılım dili ve bilgisayar hakkında bilgi sahibi olma gerekliliği meydana gelir. Hiçbir şekilde yazılım bilmeyen bir kullanıcı, dinamik web siteleri konusunda zorlanacaktır. Ayrıca bir veri tabanının var olması, siteyi hacklenmelere karşı korunmaya muhtaç bırakır. Hacklenme durumunda veri tabanındaki tüm bilgiler açılır. Bu nedenle bu tarz sitelerde güvenlik oldukça önemlidir.
Dinamik Web Sitesi Kurulumu
Dinamik web sitesi nasıl yapılır, sorusunun yanıtı kodlamadan geçer. Sitenin amacına uygun olarak yapılacak kodlama sonrası site kurulumu için en kullanışlı programlardan biri WordPress’tir. Google arama motoruna erişimi bulunan sitelerin büyük çoğunluğu bu programı kullanmıştır. Program, İngilizce yönlendirmelerle yapılan yanlışları bildirirken, site kurulumu sonrasında bilgi aktarımı için de bir geçit görevi görür. Siteye aktarılan içeriğin seo ayarları hakkında yönlendirmeler yapabilen WordPress, aynı zamanda site adından içeriğine kadar yönlendirmelerde bulunabilir.
Dinamik Web Sitelerinde Kodlama
Dinamik web sitelerinin kodlama dillinde yalnız tek dil kullanılmaz. Bunlardan en bilindik olanları PHP ve ASP’dir. Bu dillerle yazılan veri tabanları, arama sonuçları karşılığında erişimi arttırmak için sonuçları kullanıcının karşısına hızlı bir şekilde çıkarır. Verilerin saklandığı veri tabanlarının en bilindik olanları SQL ve SQL Server’dir. Bu veri tabanları veri saklama ve güvenlik konusunda en bilinenlerdendir. Dinamik web sitelerinde veri tabanına erişim hacklenerek mümkün olduğundan güvenlik büyük önem taşır. SQL veri tabanı ise güvenlik konusunda herhangi bir şüpheye yer bırakmaması ile tavsiye edilir. Dinamik web siteleri bu özellikleri ile kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.