İçindekiler
PHP nedir sorusuna cevap vermek gerekir ise; PHP açılım olarak PHP: Hypertext Preprocessor yani PHP: Hiper Metin Önişlemcisi demektir. HTML içerisine de gömülebilen bir betik dil olan PHP, sanal bölgelerde kullanılmak üzere tasarlanmış olan bir programlama dilidir. Sunucu tarafından çalıştırılan bir programlama dili olduğundan; siteye bağlanan kullanıcıların müdahalede bulunamadığı ve kişinin sadece kendisinin görebildiği bir programlama dilidir. Ayrıca güncelleme ücreti ve sertifika maliyeti olmamasından dolayı, oldukça fazla tercih edilen bir programlama dilidir. Hazır kaynağının fazla olması dolayısı ile, avantajlıdır. ASP ile rakip bir programlama dili olmasına karşın; PHP, birçok web sitesinin alt yapısında varlığını sürdürmektedir.
PHP Web Sitesi Nasıl Yapılır?
PHP web sitesi nasıl yapılır sorusuna cevap vermek gerekir ise; kişinin web sitesinin PHP’yi destekleyip desteklemediğine bakılması gereklidir. Desteklememesi halinde de PHP kurulumu yapılmalıdır. PHP kurulumu gerçekleştikten sonra kişi veritabanına bilgi ekleme işlemini yapabilir. Dilediği zaman bu bilgiler üzerinde düzenlemeler yapabileceği gibi bu bilgileri silebilir de. Verinin tutulduğu hafıza alanı olan değişkenlere, değiştirilmeyecek olan bilgilerin tutulduğu sabitlere ve kodların çalışma şartlarını belirlemek için döngülere hakim olmak gereklidir. PHP aracılığı ile bu kodların hepsi işlevsel hale gelmektedir. Bu bilgilere hakim olan bir kişinin PHP web sitesi tasarımı yapması oldukça basittir.
PHP İle Neler Yapılabilmektedir?
PHP ile yapılabilecek olanlardan bazıları şunlardır:
- WordPress, Drupal gibi içerik yönetim sistemleri yapılabilmektedir.
- Dinamik sayfalar yapılabilmektedir.
- Senduit, Imageeshack.us gibi veri depolama sistemleri oluşturulabilmektedir.
- Facebook gibi anlık bilgi paylaşımı yapan mecralar oluşturulabilmektedir.
- ShopPhp gibi e-ticaret sistemleri oluşturulabilmektedir.
- Otomasyon yazılımları yapılabilmektedir.
- Resim oluşturma ve düzenleme gibi işlemler yapılabilmektedir.
- Travian, Ogame gibi online oyunlar yapılabilmektedir.
- Wikipedia, Vbulletin, MyBB gibi; forum, makale ve sözlüklerin yapımında kullanılmaktadır.
- İçerik bulup derleyen botlar yapılabilmektedir.
- Web tabanlı robotlar yapılabilmektedir.
PHP’nin Avantajları Nelerdir?
PHP’nin avantajlarından bazıları şunlardır:
- Unix, Windows, MAC OS gibi her platformda çalıştırılabilmektedir.
- Scriptler platformunda diğer kodlardan bağımsız olarak çalışabilme özellikleri vardır.
- Oldukça hızlı çalışan bir programlama dilidir.
- Öğrenmesi basit olan bir programlama dilidir. Aynı zamanda birçok programlama diline de benzediğinden, programlama dillerine merakı olan kişilerin kolay adapte olabileceği bir programlama dilidir. Bu konu ile ilgili yardımcı olabilecek kişiler de rahat bulunabildiği için, kişi aklına en ufak bir nokta takıldığında; bunu oldukça rahat aşabilmektedir.
- Derlemeye gerek kalmadan HTML kodlarının arasına yerleştirebilme imkanı sunmaktadır.
- Kişi ufak bir araştırma ile internet ortamında birçok PHP ile yazılmış kod örneğine rastlayabilir.
- Birçok veritabanı ile çalışabilen PHP; özellikle MySQL ile daha yüksek performanslı bir şekilde çalışmaktadır.
- PHP web sitesi fiyatları oldukça uygundur.
PHP’nin Dezavantajları Nelerdir?
PHP’nin dezavantajlarından bazıları şunlardır:
- PHP içerisinde herhangi bir hata yapılması durumunda; programın çalışmasında veya sayfanın çalışmasında çeşitli aksaklıklar meydana gelebilmektedir.
- PHP’de noktalı virgül kullanmak demek bir sonraki kod satırına geçmek demektir. Noktalı virgülü bir sonraki kod satırına geçmek için kullanmayan kişiler ise hata ile karşılaşmaktadır.
- Özellikle detaylı ve büyük programlar kullanırken cevap almanın uzun sürmesi gibi bir durum yaşanabilir. Bunun nedeni PHP’nin esasında script dili olmasıdır.
- PHP web sitesinin dezavantajlarından bir diğeri ise; güncelleme işlemi yapılırken web sunucu ile PHP’nin eş zamanlı olarak güncellenmesinin gerekli olmasıdır.