İçindekiler
Web tasarım programları Adobe ve Microsoft içerikli programlardır. Bu programlar, içerdikleri şablonlar ve hazır ürünler ile konu hakkında derin bilgisi olmayanlara da yardımcı olurken, profesyonel web sitelerinin ortaya çıkmasına da zemin hazırlar.
Adobe Dreamweaver
En bilinen web tasarım programları arasında yer alması nedeniyle, neredeyse her çeşit uzantıya sahip web sitesini kurabileceğiniz bir programdır. Html, Php, Asp, Javascript gibi web tasarımlarına imza atabileceğiniz bir alandır. Kodlama ile tasarımı aynı uzantıları kullanarak, herhangi bir ek program ya da uygulamaya gerek kalmadan düzenleyebilen program, web yazılımlarını kolaylıkla yapmaya imkan tanır.
Adobe Fireworks
Bir tür grafik editörüdür. En iyi program tasarımı araçlarından birisidir. Photoshop programına benzer bir kullanım alanı bulunur. Dosya uzantılarını değiştirebilme özellikleri ile en öne çıkan özelliklerinden biri, web sayfalarını birbirine dönüştürebilmesi haline gelmiştir.
Adobe Photoshop
Popüler web tasarım programları arasında yer alan Adobe Photoshop, temel malzeme olarak hayal gücünü alır. Tamamen hayal gücünün sınırları içerisinde çalışan bu program, aslen grafikerlerin kullandığı bir grafik tasarım programıdır. Ancak web tasarımında da sağladığı dönüştürme ve görüntü üzerinde oynama yapabilme özelliği ile harikalar yaratır.
Microsoft Frontpage
En çok kullanılan web tasarım programları arasında yer alan Frontpage, araç ve menü çubuğu barındırmaktadır. Html sayfalarını, Word, Powerpoint gibi Microsoft Office araçlarını kullanmayı bilenlerin rahatlıkla çalışabilecekleri bu program, tasarım web siteleri yapmaya imkan sağlar. Frontpage programını diğer programlardan ayıran temel özellik, diğer Microsoft Office uygulamaları ile uyum içinde çalışmasıdır. Bu sayede Frontpage, üzerinde çalışılan web sitesine yüm Office programlarının ürününü koyabilir. Powerpoint sunusunu dahi web sitesine yapıştırabilirsiniz. Bunun yanında bir Word yazısını direkt olarak sayfaya ekleyebilirsiniz.
Bunun yanında hiçbir programlama diline hakim olmayanlar da Frontpage uygulamasından yararlanabilir. Bilgi sahibi olmayanların da erişimine açık olan bir web tasarım kütüphanesine ve kolayca çalışılabilen web veritabanı yönetim araçlarına sahiptir. Bu sayede çevrimiçi tartışma platformları oluşturulabilir veya sayfa tasarımları yapılabilir. Ayrıca kullanıcı ile online görüşme yapabilirsiniz.
Freehand
Vektörel çizimlerde kullanılan freeland, genellikle logo ve arma tasarımlarında kullanılmaktadır. Reklam tasarımlarının da bu program kullanılarak yapılması, programın çözünürlük konusundaki başarısı ile bağlantılıdır. Program kullanılarak yapılan görsellerde yakınlaşmaya bağlı piksel düşüşü yaşanmaz. Bu program logo, kampanya, afiş tasarımı veya posterlerde kullanılmaktadır.
Adobe Flash
Hareketli animasyonların tasarlandığı, hayal gücünün genişliğine bağlı olarak harikalar yaratabileceğiniz bir ara yüzdür. Padde çizim yaparak ya da imaj programları yardımıyla animasyonlar yapılabilmektedir. Vektörel dosyalarla çalışma imkanları açısından oldukça kaliteli olarak bilinen Flash ara yüzü, sitelerin açmasını yavaşlatması ve çizimlerdeki çözünürlük nedeniyle çizimlerin fazla yer kaplaması nedeniyle arama motorları tarafından sevilmemektedir. Buna rağmen bu uygulamada yapılan bir animasyon, başka bir programa uyarlanarak gerekli işlemlerden sonra, arama motorları için vazgeçilmez bir uygulama haline getirilebilir.
Corel Draw
Flash animasyonların vazgeçilmez uygulaması Draw, tasarımcılar için kodlanmış bir ara yüzdür. Profesyonel çizim yapanlar ve grafik uzmanları tarafından beğeni ile kullanılan bu uygulama, vektör tabanlıdır. Bu avantajla birlikte yüksek çözünürlüğe sahip bir çizim kartelası oluşturur ve çizimlerin her açıdan zenginleşmesine yardımcı olan ek hizmetler sağlar. Hareketli animasyonlar içeren web sitelerinin kalitesinin düşmemesi ve bu animasyonlarda herhangi bir çözünürlük problemi yaşanmaması amacıyla kullanılır.
Bu sayılanlar haricinde Swish, Mysqol, Notepad++ ve gibi çok fazla sayıda web tasarım programı bulunmaktadır. Ancak web tasarım çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtı temelde bunlardır.