İçindekiler
ASP, Microsoft’a ait, ortak bir dil formudur. Yazılımda kullanılan bu ortak dil, kod yazmayı kolaylaştırmaktadır. PHP ise kod yazmayı sevenler için geliştirilmiş, açık kaynaklı bir kütüphanedir. Bu şekilde yazılan kodlar Linux dahil tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
ASP ve PHP Arasındaki Ücret Farkı
ASP ve PHP karşılaştırması içinde olması gerekenlerden biri ücretlerinin farklı olmasıdır. Aslen her ikisi de açık kaynaklı birer kütüphanedir. İkisinden de basit düzey web siteleri için alınacak yardımlarda herhangi bir ücret istenmez. Ancak ASP’nin tüm uygulamaları ücretsiz iken; PHP’nin ileri seviye uygulamalarında ücret talep edilmektedir.
ASP ve PHP Arasındaki Geliştirme Süresi Farkları
ASP web sitesini çok hızlı bir şekilde geliştirmek mümkündür. Sürükle bırak yöntemi ile hazır kontrol edilmiş dosyalar anında web sayfanıza adapte olmaktadır. Bunların dışında ücretsiz indirme özelliğine sahip olması, uzmanların kullandığı bu uygulamanın evlerde kişisel bilgisayarlarda da kullanılması gerektiğini gözler önüne sermiştir. Buna karşın PHP web sitelerinin gelişimi pek böyle ilerlememektedir. Eğer ücretsiz text director hizmetinden faydalanarak yazıyorsanız, her şeyi elinizde, manuel olarak yazmalısınız. ASP kullanımının aksine PHP’nin bu durumu proje geliştirmeyi oldukça zorlaştırmaktadır. Ayrıca bu uygulamada genel anlamda herhangi bir sorunu bulmak ve düzeltmek, oldukça uzun bir zaman almaktadır. Ücretli editörlerde bu durum azalsa da PHP, hızının hak ettiği düzeyde diğer uygulamalardan daha pahalıdır.
Çalışma Sürelerinde Fark
PHP web sitesi ASP’den daha hızlıdır. Veri girişlerinde veya herhangi bir uygulamada PHP, sorun çıkarmaz. Bunun yanında ASP web sitelerinde kodların hazır formlardan oluşması, sitenin kurulumu sırasında kullanılan kodların daha önce de kullanılmış olması olumsuz bir etkidir. Bunun yanında PHP kodları, çok hızlı halledilebilecek en kolay işlerde bile yeniden kod talep etmektedir. PHP, büyük ve profesyonel işlerde daha iyi iş çıkarırken; ASP, küçük çaplı ve minimal işlerde daha iyidir. Bir kod havuzunun bulunmaması, PHP web sitesinden yararlanılarak yapılacak işlerde kodların her iş için yenilenmesi anlamına gelir. Bu nedenle her seferinde özgün web siteler elde edilebilmektedir.
Geliştirilen Ortam Farkları
Php özellikleri arasında editör kullanmanın işleri fazlasıyla hızlandırdığı unutulmamalıdır. Geliştirme ortamının Visual Studio olduğu durumlarda, kod yazımını bilmeyenleri dahi anlayabileceği eğitimler ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Eğer PHP kullanıyorsanız, bu durumda kod renkleri ve kod tahminleri gibi hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Bunun yanında programcıya yardım eden kod kısaltma seçenekleri de PHP’de mevcuttur. Ancak ASP, böyle hizmetler vermemektedir.
Hatayı Tespit Etme Konusundaki Farklar
ASP projelerinde Visual Studio hata bulma konusunda oldukça başarılı olduğundan, ASP kullanımlı web sitelerinde bu iki uygulama birlikte tercih edilir. Henüz projenin yazım aşamasında hataları tespit eden Studio uygulaması, kod satırı hatalarından değişken yanlışlıklarına kadar pek çok yanlışın bulunup düzeltilmesine zemin hazırlar. Break point denen, programın gerekli satırda durmasını sağlayan işaretler, değişkenler üzerine pek çok ayrıntıyı yakalamanızı sağlar. Visual Studio 2015 uygulaması ile birlikte kullanılan ASP projeleri, neredeyse hatasız olarak yazılabilmektedir. Bunun yanında, bu uygulamaya ek olarak performans monitörlerinin eklenmesi, daha yüksek düzeyde bir ASP projesinin yazımına yardımcı olur. Bu sayede hatasız yazılacak olan kod, daha hızlı işleme girer ve projenin tamamlanması hususunda sorunlar ortadan kalkar.
PHP alt yapılı projelerde ise, Visual Studio gibi her bilgisayarda default olarak gelen bir program, hataları düzeltmemektedir. Bu nedenle PHP projeleri, hata kontrolünün yapılması için mutlaka ücretli bir programa ve ek hizmete ihtiyaç duyar. Bu durumda daha zahmetli bir dönem başlar, çünkü kodların yazım aşamasında değil, yazımından sonra kontroller yapılır. Bu açıdan ASP özellikleri, PHP projelerinden daha kullanışlıdır.