İçindekiler
Bootstrap nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilir; Bir sitenin tablet, telefon ya da bilgisayar gibi farklı çözünürlüklerdeki cihazların her birinde açılmasını sağlayan bir ara yüzdür. Bu uygulama, ücretsiz ve açık kaynaklı bir frameworktür. Bir sitenin kurulması için gerekli olan tüm grafik özelliklerini sağlayan bir uygulama türüdür.
Bootstrapın Özellikleri
Bootstrap, içinde bir sitenin hazırlanması için gerekli olan tüm navigasyon görselleri, hazır tablolar, etiketler, menüler gibi birçok ek hizmeti bünyesinde bulundurur. Bu sayede bootstrap kullanarak kurulan sitelere ek menüler eklenebilir. Bu uygulama web sitesine istediğimiz gibi müdahale etmemizi ve bu müdahaleler sırasında akıllıca kullanım önerileri almamızı sağlamaktadır. Aslen bootstrap nasıl kullanılır sorusunun yanıtı şudur; bootstrap ekranı ızgaralar halinde böler. Ardından her bir ızgara içerisinde istediğimiz gibi oynamamızı ve düşük çözünürlük durumunda ızgaralara düşen görüntü oranını ayarlamamızı sağlar. Bu uygulamanın kullanılabilmesi için bootstrap uygulamasının kendi web sitesinden uygulamanın indirilmesi ve kurulumunun yapılması gereklidir.
Bootstrap Çalışma Mantığı
Bootstrap ile web sitesi hazırlanırken, site satır ve sütunlara ayrılır. Bir satır genellikle 12 sütuna bölünür. Bu sütunların genişliği yani satır aralıkları ise, cihazların çözünürlüklerine göre değişiklik göstermektedir. Ayrılan bu 12 sütun, daraltılıp kalınlaştırılarak farklı cihazlara uyumu sağlanır. Bu daraltma ya da kalınlaştırma işlemi, kodlar yardımıyla yazılır. Yazılan kodlarda hata olması, bootstrap uygulamasının çalışmamasına neden olacaktır. Bu nedenle öncelikle kod yazmanın öğrenilmesi gereklidir.
Bootstrap Uygulama Alanları
Bootstrap, bir site için gerekli tüm öğeleri içerisinde barındırır. Bu sayede sadece bu uygulamayı kullanarak bir site kurmak mümkün hale gelir. İnternet üzerinden hazır kodlar kullanılarak bootstrap ile hazırlanmış web sitenizi kurabilmeniz mümkündür. İçerisinde dinamik web sitesi için gerekli görülen üye girişlerinden etiketlere kadar birçok ek hizmeti barındırması nedeniyle tüm cihazlara uygun olan bir web sitesini tasarlayabilir, bootstrap sayesinde ikinci bir program indirmenize gerek kalmadan her cihaza uyumlu bir site sahibi olabilirsiniz. Bunun yanında bazı profesyonel site kurulumlarında bootstrap uygulamasına ek Javascript ve CCS uygulamalarına da ihtiyaç duyulmaktadır.
Bootstrap İçeriği
Bootstrap uygulamasındaki tasarım içerikleri şöyle sıralanabilir:
- Tipografik öğeler
- Tablolar
- İmajlar
- Slider
- Navigasyon gibi barlar
- Butonlar
- Modal pencereler
- Yükleme barları
- Thumbnalli uyarı
- Bilgilendirme butonları
- Carousel
Bunlar ve daha uygulama içerisine dahil olmuş pek çok ek hizmet sayesinde bootstrap gerekli tüm hizmetleri sağlayacak niteliğe ulaşmıştır.
Bootstrap Sütun Ayarlama
Bootsrap, tasarımı itibariyle satırlara sığdırılan karakterlerin farklı cihazlara uyarlanması ve boyutları ile oynanması mantığıyla çalışır. Bootstrap uygulaması 12 sütun hakkı verse de, satır kesmeleri kullanıcıya aittir. Dolayısıyla 12’ye ayrılan satırı dörderli bölersek üçlü sütun yapısı elde ederiz ki bu yapı, tüm cihazların kullanımı için en uygun yapıdır.
Class etiketleri yardımıyla etiketlendirip komutlar verdiğimiz sütun ve satırların, hangi cihazda nasıl kullanılması gerektiğini ayarlayabilirsiniz. Örneğin masaüstü bilgisayarlar için dörde bölünmüş bir satırın, tablet ve telefonlar için iki sütun halinde görünmesini sağlayabiliriz. Yani masaüstünde dörtlü görünen ve çözünürlüğü buna göre ayarlanan satır aralıkları, tabletlerde iki satır görünecek, grafik de bu kapsamda küçültülecektir.
İnternet üzerinden bulabileceğiniz örnek şablonlarla komut dizisini yazabilirsiniz. Ancak herhangi bir nedenle bootstrap kullanacaksanız, bu uygulamanın program dilini bilmeniz ve komutları kod kullanarak yazmanız gerekecektir. Yapacağınız web sitesinin tüm cihazlara uyumlu olması için üye girişi gibi doldurulması gereken interaktif butonların bulunduğu sütunları da ayırarak bootstrap web sitesi tasarımı haline getirdiğiniz sitenizi kullanıma açabilirsiniz.