İçindekiler
Statik web sitesi, belirli bir veritabanı içermeyen bir sistemdir. HTML, CSS, Javascriptten oluşan statik siteler, isteklere göre esnemenin yapılamayacağı otomatik yanıt sistemleridir. Veritabanının olmaması, hacklenme, çökme gibi problemleri de ortadan kaldırır. Statik web sitesi nedir, sorusunun yanıtı ise şöyle verilebilir: Herhangi bir veritabanı bulunmayan, aratılan bilgiye hızlı ulaşım sağlayan ancak üzerinde değişiklik yapılamayan otomatik yanıt sistemli bir web sitesi türüdür.
Statik Web Sitesi Kullanım Alanları
Statik web sitesi tasarımı, değişmeyen bilgiler kullanacak şirketlerin tanıtımında kullanılmaktadır. Veri tabanının olmaması, siteyi herhangi bir bilginin güncellenme şansından yoksun bırakmaktadır. Bu nedenle statik web sitesinde oluşturulan bir bilgi, değiştirmeye imkan vermemektedir. Özellikle iletişim bilgileri ve yapılan işler gibi tanıtım amaçlı yazılarda kullanılmaktadır. Üzerinde değişiklik yapılacağı ön görülen durumlarda bu site çeşidi kullanılmaz.
Statik Web Sitesinin Avantaj ve Dezavantajları
Sürekli olarak değişen bilgiler için kullanılmayan bu web sitesi türü, girilen bilgiyi kullanıcıya iade etmesi ile uzun süreli site aramalarına gerek bırakmaz. Site içinde aramalarda kaybolma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle kullanımı kolaydır ve eğer sitede yer almayan bir bilgi aratmakta iseniz, bilgiye bu siteden ulaşamayacağınız anlamak için uzun süreli aramalar yapmanıza gerek kalmaz. Ayrıca veritabanı olmadığından bu sitelerin boyutları küçüktür. Yapımı zahmetsiz ve masrafsızdır. Statik web sitesi fiyatları, uzun uğraşlar gerektirmediğinden, oldukça uygundur. Sayfa yüklenme süresi kısa ve sayfa boyutları küçüktür. Kurumu için yazılık bilgisi gerektirmez. Bu nedenle zahmetsizdir.
Başka bir açıdan bakacak olursak, bu tür web sitelerinin geliştirilme imkanları dardır. Kullanıcı ile etkileşim sağlamaz ve her veriyi bünyesine kabul etmez. Modern web sitelerinin pek çok özelliğini taşımaz ve veriler üzerinde değişikliğe izin vermez. Bu nedenlerle sıklıkla tercih edilmemektedir. Ayrıca sayfa içerisinde aranan her bilginin bulunmaması da sayfa giriş sayılarını düşürür. Bu nedenle Google, statik web sitelerinin erişimlerini düşürmüştür. Eğer site bir blog olacaksa ve düzenli veri girişleri yalnızca kullanıcı tarafından yapılacaksa statik web sitesi kullanımı uygundur.
Amazon S3 ve Statik Web Sitesi
Statik web sitelerinde veri tabanının olmaması, hacklenme riskini ortadan kaldırsa da, sunucuyu güvenlik korumasından çıkarmaktadır. Bu nedenle siteye veri girişini sağlayan sunucuyu kontrol altına almak için Amazon S3 gibi programlar kullanılması, statik web sitesi kurulumunun birinci ayağıdır. Bir web saklama hizmeti olarak görev yapan bu program, aynı zamanda statik web sitesi kurulumları için de kullanılabilir. Statik web sitesi için belirlediğiniz HTML dosyalarını Amazon S3’e yükleyerek ‘statik web sitesi hosting istiyorum’ seçeneği ile bu uygulamayı aktive edebilirsiniz. Bunun yanında programın direkt olarak size bir statik web sitesi kurmasını da sağlayabilirsiniz.
Statik Site Oluşturucu ile Kurulum
Statik site oluşturucu, bir web site kurulum sihirbazıdır. Ona vermeniz gereken sadece şablon ve içerik olacaktır. Şablon, şablon dili ile yazılmış HTML dosyalarıdır. İçerik ise yazımı elinizde bulunan düz metindir. İçerik genellikle Markdown formatında yazılır. Site oluşturucu, çevrimdışı olarak markdown metinleri şablon içine yerleştirir. Her metin için ayrı HTML dosyası oluşturur. Tüm HTML dosyaları hazır olduğunda ise Amazon S3 programını aktive ederek direkt olarak site kurulumunu yaptırabilirsiniz. Site sunucusunu kontrol etmek ve herhangi bir hacklenme durumu ile karşılaşmamak için tek bilgisayardan veri girişi yapılması önemlidir. Sitenize erişim için kendi adınızı site adresi içinde kullanmak isterseniz, Amazon Raute S3 hizmetini kullanabilirsiniz. Statik web sitesi nasıl yapılır, sorusunun yanıtı da bu şekilde verilebilir.