İçindekiler
Web programlama dilleri, belirli kesin kuralları olan programlama dilleri değildir. Web yazılımlarını oluşturmak amacı ile kişilerin kendilerinin belirleyebileceği yöntem ve teknikler ile kullandıkları programlama dilleridir. Her programlama dilinin kullanım amacı ve yapılabilecek işlemler farklılık göstermektedir. Kişiler kendi ihtiyaçlarına hitab eden programlama dillerini öğrenip, bu dillerde daha önce kullanılan teknikleri kullanabilmektedir. Ayrıca zaman içerisinde kendilerini programlama dili üzerinde geliştirerek, kendi yöntemlerini de bulma şansları vardır.
Web Programlama Dillerine Örnekler Nelerdir?
Web programlama dilleri nelerdir sorusuna cevap vermek gerekir ise; en çok kullanılan web programlama dilleri şunlardır:
- Python: Hızlı Uygulama Geliştirme, yani RAD için uygun olan bir programlama dilidir. Profesyonel kalitede yazılımlar oluşturmak için kullanılan bu programlama dilini öğrenmek oldukça kolaydır. Ancak basit bir dil de değildir. Kullanım çerçevesi oldukça geniş olan ve nesne yönelimli bir programlama dilidir.
- Java: Web tabanlı geliştirme için kullanılabilecek, nesne tabanlı bir programlama dilidir. Video oyunları ve mobil oyunlar gibi uygulamaları geliştirebilmek amacı ile kullanılabilmektedir.
- Ruby: Nesne yönelimli olan bu programlama dili; Ruby on Rails’in bir parçası olarak kullanılabileceği gibi, bağımsız olarak da kullanılabilmektedir. Genel kullanımı ise; 3D modellemeler ve simülasyonlardır. Bilgiyi yönetmek ve izlemek gibi amaçlar ile kullanılabilmektedir.
- HTML: Herhangi bir internet sayfasını ziyaret eden kişinin de hareket halinde bir örneğini görebileceği bir programlama dilidir. Web sayfalarının oluşumunda kullanılmaktadır.
- Javascript: Java ile ilgili olan bir programlama dili değildir. Web geliştirmede kullanılan bu programlama dili; HTML ve ASP dosyalarına yerleştirilerek, bir istemci tarayıcısının içerisinde çalışmaktadır.
- C dili: İşletim sistemlerine veya gömülü yazılımlara entegre edilmiş olan sistem uygulamalarını geliştirebilmek amacı ile kullanılan, orta düzey programlama dillerinden biridir.
- C ++: Nesne yönelimli olan bu programlama dili; C’nin uzantısı niteliğindedir. Bilgisayar programları ve paketlenmiş yazılımlar oluşturmak için kullanılan bu programlama dili orta düzey programlama dillerinden biridir.
- PHP: Dinamik sayfa içeriği oluşturmak için kullanılan bu programlama dili; açık kaynaklı bir betik dilidir. PHP, uygulama geliştirmede de aktif olarak kullanılan bir programlama dilidir.
- SQL: Geliştirme dillerinden biri değildir. Veritabanı sorgulama dilidir. İçeriğin eklenmesi, içeriğe erişilmesi ve içeriğin yönetilmesi gibi işlemlere izin veren bir dildir.
Mobil Programlama Dilleri Nelerdir?
Mobil Programlama dili olarak; anlaşılması daha basit olduğu için ve geliştirmesi de daha kolay olduğu için en çok kullanılan programlama dili HTML’dir. Ancak Java ve PHP de tercih edilebilmektedir.
Web Programlama Dillerini Öğrenme
Web programlama dillerini öğrenmek isteyen bir kişinin öncelikle hangi programlama dilinin işine yaradığını belirlemesi gereklidir. Bunun için yapması gerekenler şunlardır:
- Hedef pazarı belirlemelidir.
- Müşteri portföyünü belirlemelidir.
- İhtiyaç analizini yapmalıdır.
- Programlama dilini mobil uygulamalar için mi yoksa web uygulamaları için mi kullanacağına karar vermelidir.
Bunlara göre bir programlama dili belirleyip, bunun ile ilgili ders almaya başlayan kişinin dersleri aksatmaması gerekir. Çünkü programlama dillerinde üstüne katılarak öğretilir. Dolayısı ile kişinin bir noktayı anlamaması, diğer dersleri de etkilemektedir.
Web Yazılımının Önemi Nedir?
Web sitelerinin daha dinamik bir yapıda olabilmeleri için web yazılımlarına ihtiyaçları vardır. Web yazılımını oluşturabilmek için ise web programlama dillerine ihtiyaç duyulur. Dolayısı ile bir web sitesinin ziyaret edilebilmesi için; web yazılımlarına ihtiyaç vardır ve aynı zamanda programlama dillerine de ihtiyaç vardır. Özellikle popüler web programlama dilleri; gelişmiş web yazılımlarında kullanılmaktadır.